The innovative project, called "ZIN in No(o)rd", aims to reuse the emblematic WTC I and II towers located in the heart of the North district in Brussels. Instead of a simple restoration of the existing building, it is a question here of adding an unprecedented dimension to the project by connecting the towers with a new volume of 14 double height floors, creating a new condition for the development of a hybrid building mixing a new way of working on housing, a hotel, sports and leisure spaces, shops and lots of vegetation. The relationship to the city is also completely redesigned with an open ground floor, with many addresses, developing various relationships to the city and the public space. The project is thus a response to the surrounding context and future developments. This new flexible concept will introduce a new standard in Europe for large-scale mixed buildings.

The project insists radically on reuse, not only by considering the current building as a material bank but also thanks to an innovative architectural concept. By playing intelligently with the conditions and complementing them with a number of strategic interventions and a prospective dimension, a robust building is designed. In the future, it can adapt flexibly to changing use. By adding a new volume with double height floors, by providing various traffic circuits with many accesses, and by activating the urban space as if it were a shared hall, a mixed complex is set up which is not thought for a type of use, but which may evolve over time.

In “ZIN in No(o)rd”, about 3.900 Flemish officials will find a new inspiring and sustainable workplace focused on the idea of exchange and flexibility. The office spaces will offer the opportunity to meet and collaborate in a green and healthy work environment with varied environments. The apartments will be rented, and an innovative concept is planned for the hotel part, in collaboration with a specialized operator.

metropolitan hybrid
the WTC towers: a former utopia
adaptive reuse on an unprecedented scale: up to 63% reintegrated
in the center: double height spaces connecting the two towers
a working environment as a collective space, green and airy
the working model at the on site project atelier
mixing functions and mixing scales
in between the large office floors, housing and hotel program is inserted
both offices and housing have generous terraces towards the canal
an open ground floor, with multiple addresses for a diversity of users
towards the station, a green house as a covered and publicly accessible pocket park