On the outskirts of a village, in a small forest north of Antwerp lies Huize Monnikenheide, a social-profit organization that is both a laboratory for (health and) welfare care and architecture. The campus stretches respectfully into the beautiful and dense tree-scape. Wanting to excel in warm and made-to-measure care for people with an intellectual disability, Huize Monnikenheide is one of the important pioneers of the ongoing de-stigmatization of care. The Huis aan‘t Laar pavilion (literally: House at the open space in the forest) embodies the final keystone of this informally developed settlement. On approaching a seemingly austere and orphaned volume filters itself through the slim pine trees. The cladding, made out of scorched Siberian Larch, challenges the eye, blurring foreground and background but more importantly capturing and reflecting the gentle forest light into a clement silver haze. Although the house has but one front entrance –deliberately oriented away from the campus, towards the close-by village- it contains two completely autonomous houses for eight young adults each. To create a family atmosphere it is important not to exceed the number of eight co-habitants. So instead of opting for two smaller pavilions Huis aan‘t Laar has been conceived as a single volume of compact footprint with two invisibly merged condominiums, offering both groups a living-apart-together condition. Nowhere on the inside, or on the outside for that matter, does the building disclose its double datum, except for the split central stairwell where the two spheres inconspicuously swirl together. The plan’s irregularities are as much a response to the landscape’s found state as to the ambition of conceiving every individual flat as a kinked space with two up-scaled windows, offering (at least two) distinct light conditions, views and living atmospheres. On the whole this structure, devoid of expenditures, challenges the clogged institutional clichés associated with health care architecture and routinely taken for granted, leaving the user and the occasional passer-by voluntarily in doubt about what is there.

16 units for assisted living
internal view
detailed zoomed overview
main entrance
site plan
section
stairs