If there would be a place where opposites -old/new, in/out, owner/guest, definite/indefinite- cease to be such, what would it look like? A place of productive doubt, of vital ambiguity?

The idyllic forest location is marked by an existing house, which badly mimics the typical 19th century Belgian farmhouse. The sole quality of this construct, built some twenty years ago, is its containment of the client’s history, both their family life and artistic life. After two decades of homeliness they had, however, outgrown their habitat, mentally and physically. There were but two restrictions to the assignment: the house couldn’t be torn down and the client wished to continue to live in it during its (re)construction. In turn, two radical interventions were proposed both aiming at opening up the house: gutting the interior and walling the exterior. As a result a new set of spatial and social relationships - still to be deciphered - could arise.

The steel wall (12 millimeters thick, 3 meters high, 70 meters long) recollects an up-scaled sheet of paper: a wall too thin to protect, too unstable to divide, though capturing views and patterns of light that were always there but never framed. The gutting of the interior has literally cleansed the house, opening up a serpentine space that is foreign to both domestic dimensions and expectations. By the same logic the front door was abolished and replaced by a fifty-centimeters slit to lure people in. The steel wall acts as an interchange between the house and its context, blurring limits in all directions. Once “inside”, stepping through the steel wall’s opening, a protected space partially covered by tree crowns unfolds itself. Painted off-white on the interior, the steel catches the filtered daylight and projects it deep into the serpentine space. The forest, garden, interior and exterior become part of the same spatial sequence: one open, continuous and tactile atmosphere where - day and night - the light feels endless and almost ritual.

The open-ended character of the house is reinforced by the finishing and the detailing of the new “walls”. Seen from the inside the white steel delineation represents an eye-challenging series of abstract planes intercut by faraway and close by landscape fragments. Due to the fact that the new glass surfaces are conceived as frameless panes, the eye’s focus is challenged moreover, abolishing the immutability and enclosure of the single-family house for good. On the outside the steel wall has kept its original patina, a dark-blue grey nearing to black, abstracting the existing house’s remnants when seen from the “outside”. Back “inside”, the new serpentine space is dominated by a monumental and uncanny daybed, where visitors and inhabitants can install themselves at their own convenience.

By overwriting the typological canon of the single-family house, the residence is consequently turned into a guest house, both for the owners and the invited visitors. More than just a built project this process is about the freedom of living, and being as conscious and precise about this freedom as possible; even when faced with powerful and seemingly unbreakable (architectural) taboos.

house refurbishment
concept model
12 mm thick wall
a house in a house
displaced walls
cut-off forest
general plan
sliding glass frames
interior view
exterior view
linking inside and outside